wtorek, 24 stycznia 2017

Ryż z flażoletką, brokułami i szpinakiem

Fasola to, obok soczewicy, jedna z moich ulubionych roślin strączkowych. Bogata w białko, sycąca, a do tego zawiera sporo witamin i mikroelementów, przede wszystkim żelaza. Najczęściej jadam fasolę w różnego rodzaju sałatkach, czasem zagniatam z niej pasty do chleba. Świetnie sprawdza się też jako składnik potraw tzw. jednogarnkowych.
Flażoletka to inaczej fasola zielona, jedna z mniej popularnych w polskiej kuchni i przez to trudno dostępna. Do niedawna znałam tylko jednego producenta tej fasoli w puszkach, gdzie skład zalewy pozostawiał nieco do życzenia ("aromaty naturalne"...). Na szczęście po dłuższych poszukiwaniach znalazłam w jednym z marketów flażoletkę, nie dość że o czystym składzie, to w dodatku tańszą ;)
Dzisiejszy zielony obiad powstał ze składników pozostałych po przygotowaniu brokułowej sałatki; do pełni zieleni dorzuciłam jeszcze szpinak :)

Składniki na 1 porcję:

* fasola flażoletka - 4 łyżki (ok. 80 g)
* brokuły - ok. 100-150 g
* szpinak - ok. 100-150 g
* ryż - ok. 65 g suchego (2/3 woreczka)
* śmietana lub jogurt grecki - ok. 1,5 łyżki
* przyprawy: czosnek, pieprz, rozmaryn, szczypta oregano
* ser do posypania

Przygotowanie:

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Szpinak i brokuły rozmrażamy i gotujemy kilka minut, aż brokuły zmiękną a większość wody odparuje. Doprawiamy, dodajemy fasolę oraz śmietanę. Mieszamy i gotujemy chwilę na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Łączymy z ugotowanym ryżem i posypujemy startym serem.

brak zdjęcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz