sobota, 7 stycznia 2017

Ryż z tuńczykiem w orientalnym sosie

Kolejna jednogarnkowa wariacja na temat ryby; tym razem w obroty poszedł tuńczyk. Potrawę wymyśliłam bo byłam ciekawa, jak smakuje połączenie pomidorów i mleczka kokosowego. Wyszło coś zbliżonego do sosu Tysiąc Wysp, a dzięki rybie i przyprawom całość nabrała dość egzotycznego charakteru.

Składniki na 2 porcje:

* pomidory - 1 puszka (ok. 400 g)
* cebula - 1 średnia sztuka
* mleczko kokosowe - 1 mały kartonik (ok. 150 ml)
* tuńczyk - 1 duża puszka (130 g)
* groszek konserwowy - 8 łyżek (ok. 160 g = 2/3 puszki)
* przyprawy: czosnek, imbir, sól, szczypta ostrej papryki
* olej kokosowy - ok. 1-1,5 łyżeczki
* do podania: ryż jaśminowy - 1 duża torebka (125 g suchego)

Przygotowanie:

Cebulę kroimy drobno, wrzucamy na patelnię, podlewamy odrobiną wody i chwile dusimy. Pomidory miksujemy razem z zalewą na gładki przecier, dodajemy mleczko kokosowe i dokładnie mieszamy. Wlewamy na patelnię, dodajemy olej kokosowy (można zastąpić innym np. rzepakowym) i gotujemy na dość dużym ogniu, często mieszając. W międzyczasie gotujemy ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jak nadmiar wody z sosu odparuje i zaczyna on gęstnieć, dodajemy rybę i odsączony groszek, doprawiamy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze kilka minut aż całość zgęstnieje i składniki się połączą. Wykładamy porcje sosu na ugotowany ryż i podajemy.

brak zdjęcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz