sobota, 28 stycznia 2017

Sałatka z kapustą, grzankami i suszonymi pomidorami

Wszystko co dobre, kiedyś się kończy, i tak też stało się ze słoikiem suszonych pomidorów; zostały mi cztery ostatnie niewielkie pomidorki. Po krótkim przeglądzie lodówki i kuchennych szafek okazało się, że jeszcze parę innych rzeczy akurat się kończy. Postanowiłam wrzucić wszystko do jednej sałatki; efekt przeszedł wszelkie oczekiwania, a dodatkowo znalazłam nowe zastosowanie dla zalewy pozostałej po pomidorach ;)

Składniki na 1 porcję:

* kapusta pekińska - 3-4 liście
* suszone pomidory (z zalewy) - 4 sztuki
* czarne oliwki - ok. 8-10 sztuk
* ser pleśniowy np. camembert - ok. 40 g
* przyprawy: czosnek, cząber, oregano, pieprz czarny

na grzanki:
* stary chleb - 2 kromki
* zalewa z pomidorów - 1-1,5 łyżeczki

Przygotowanie:

Na wstępie słów kilka o zalewie z pomidorów. Dodanie zalewy do potrawy zamiast zwykłego oleju znacznie podnosi jej walory smakowe: nadaje ziołowego posmaku i delikatnego aromatu pomidorów. Moja zalewa bazowała na oleju rzepakowym, więc bez problemu można używać ją w wysokich temperaturach. Jeśli pomidory są w oliwie z pierwszego tłoczenia, nie powinno się jej używać do smażenia (zachodzą w niej niekorzystne reakcje pod wpływem temperatury); w takim przypadku zalewę najlepiej zużyć do polania sałatki lub jako składnik pasty kanapkowej. Aczkolwiek nie spotkałam się jeszcze z suszonymi pomidorami w czystej oliwie, a przynajmniej nie w moim przedziale cenowym ;)

Kapustę kroimy na cienkie paseczki, wsypujemy do miski. Pomidory kroimy na mniejsze kawałki, oliwki w plasterki lub połówki, camembert kroimy w kostkę. Łączymy z kapustą, doprawiamy i dokładnie mieszamy.
Chleb kroimy w niedużą kostkę, podsmażamy na zalewie z pomidorów, odkładamy na chwilę do przestudzenia. Gotowymi grzankami posypujemy sałatkę.

brak zdjęcia

brak zdjęcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz