środa, 18 stycznia 2017

Spaghetti z liśćmi rzodkiewki i suszonymi pomidorami

Po wykorzystaniu czerwonych korzeni rzodkiewek, listki często niestety lądują w śmietniku. Walczę z tą praktyką odkąd odkryłam, że są jak najbardziej jadalne, i do tego bardzo zdrowe. Dlatego gdy tylko trafiają do mnie niepotrzebne liście rzodkiewki, improwizuję jakąś nową potrawę z ich udziałem. Tym razem padło na spaghetti.

Składniki na 1 porcję:

* liście rzodkiewki - ok. 2-3 pęczki
* cebula - kilka plasterków
* suszone pomidory - 4 sztuki (suche)
* serek topiony - ok. 30 g
* makaron spaghetti - ok. 70 g suchego
* przyprawy: czosnek, bazylia, oregano, pieprz czarny
* tarty ser do posypania

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę lub cienkie paseczki. Liście rzodkiewki dokładnie myjemy, a następnie rwiemy lub kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do rondla, podlewamy niedużą ilością wody i gotujemy na średnim ogniu. W międzyczasie wstawiamy wodę na makaron i przygotowujemy go zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jak liście zaczną mięknąć, dodajemy suszone pomidory pokrojone na mniejsze części i gotujemy aż pomidory namokną, a nadmiar wody odparuje. Doprawiamy, dodajemy serek topiony, intensywnie mieszamy aż się rozpuści, a następnie dodajemy ugotowany i odcedzony makaron. Mieszamy dokładnie aż wszystkie składniki się połączą, wykładamy na talerz i posypujemy startym serem.

brak zdjęcia

brak zdjęcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz