wtorek, 28 lutego 2017

Marchew w sosie imbirowo-orzechowym z kaszą

Masło orzechowe, któremu nieubłaganie zbliża się termin ważności, już prawie zużyte. Po wypróbowaniu połączenia z tofu i brokułami, przyszedł czas na marchew i imbir. Tym samym zużyłam resztkę jesiennych zapasów mrożonej marchwi ;)

Składniki na 1 porcję:

* marchew - 2 średnie sztuki
* cebula - kilka plasterków (można pominąć)
* kasza jaglana - 65 g suchej (2/3 woreczka)
* masło orzechowe - ok. 1,5 łyżki
* imbir świeży lub suszony
* sos sojowy - 1 łyżka
* przyprawy: czosnek, szczypta ostrej papryki

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę lub piórka, podlewamy wodą i dusimy, dodajemy marchew pokrojoną w plastry. Jak marchew zaczyna mięknąć, dodajemy masło, mieszamy, dodajemy stopniowo wodę aż do uzyskania pożądanej konsystencji sosu. Doprawiamy, dodajemy imbir (jeśli świeży - ścieramy na tarce o drobnych oczkach) i sos sojowy. Chwilę dusimy aż składniki się połączą, mieszamy z ugotowaną kaszą i podajemy.

brak zdjęcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz