piątek, 3 lutego 2017

Ziemniaki z sosem tzatziki

Jak nie mam pomysłu na kolację, a mam ochotę na coś ciepłego i sycącego, zazwyczaj przygotowuję ziemniaki z sosem. Testowałam już połączenia ziemniaków z różnymi sosami, zależnie od zasobów lodówki w danym momencie. Zdecydowanie najbardziej smakuje mi grecki sos tzatziki.

Składniki na 1 porcję:

* ziemniaki - ok. 3 nieduże sztuki
* masło klarowane - pól łyżeczki
* sos tzatziki - ok. 5 łyżek
* opcjonalnie - szczypta przypraw do ziemniaków

Składniki na sos (2-3 porcje):

* jogurt grecki lub gęsta śmietana - pół opakowania (ok. 80-100 g)
* czosnek - 2-3 nieduże ząbki
* ogórek zielony - kawałek ok. 5 cm
* przyprawy: pieprz czarny, szczypta cząbru, oregano i soli

Przygotowanie:

Zazwyczaj wykorzystuję nadmiar ziemniaków pozostałych z obiadu; nadaje się każda wielkość i kształt, najwygodniejsze jednak są plasterki. Ugotowane ziemniaki podsmażamy na maśle, można pod koniec smażenia dodać trochę ulubionych przypraw. Ziemniaki przekładamy na talerz póki są gorące i polewamy sosem.

Do miseczki ścieramy ogórek razem ze skórką, zostawiamy na chwilę i lekko odciskamy nadmiar soku. Dodajemy rozgnieciony czosnek, mieszamy i dodajemy jogurt (śmietanę). Doprawiamy, dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę do lodówki. Ogórek puści resztę soku, i cały sos nabierze konsystencji jak zwykły jogurt naturalny, dlatego ważne jest, by użyć do jego przygotowania gęstego jogurtu typu greckiego. Czosnek najlepiej użyć świeży; suszony lub granulowany jest zdecydowanie za mało pikantny.
Oprócz ziemniaczków, sos można podać np. z grillowaną rybą, jajkami, wykorzystać na kanapki lub pizzę.

brak zdjęcia

brak zdjęcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz