piątek, 10 marca 2017

Marchew w sosie serowym z tofu i frytkami

Do obiadu miała być tradycyjna marchew na gęsto, ale już w trakcie podgotowywania marchewki przyszła mi ochota na sos serowy. Z marchewką jeszcze go nie próbowałam, więc najwyższy czas ;) Wyszło ciekawie, ale i tak wolę szpinak :)

Składniki na 1 porcję:

* tofu wędzone - ok. 80-100 g
* frytki - garść (ok. 150 g)
* marchew - 1 duża sztuka
* serek topiony - ok. 30 g
* jajko - ok. 1/3 sztuki
* panierka bezglutenowa
* masło klarowane lub olej kokosowy - ok. 1 niepełna łyżka
* przyprawy do tofu: czosnek, ostra papryka, zioła

Przygotowanie:

Marchewkę kroimy w niewielką kostkę i podgotowujemy aż zmięknie. Dusimy do odparowania większości wody i dodajemy serek, zmniejszamy ogień do minimum i często mieszamy, aż serek się rozpuści. Jeśli marchew jest gorzkawa, można dodać szczyptę cukru.
W międzyczasie przygotowujemy kotlety z tofu- nacieramy przyprawami, maczamy w jajku, a następnie w panierce. Zaczynamy je smażyć, gdy marchewka jest już miękka; w tym samym czasie na drugą patelnię wrzucamy rozmrożone frytki i smażymy na małym ogniu, obracając co jakiś czas przy użyciu widelca. Marchew trzymamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Podajemy na gorąco razem z kotlecikami i frytkami.

brak zdjęcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz