sobota, 4 marca 2017

Sałatka z kalafiorem, flażoletką i suszonymi pomidorami

Kalafior lub brokuły, w połączeniu z serem i roślinami strączkowymi bardzo często stanowią u mnie bazę sałatki na kolację. Dzisiejszą urozmaiciłam o suszone pomidory i niezbyt często u mnie używane, płatki migdałowe. Muszę przyznać, że ta wersja "na bogato" bardzo przypadła mi do gustu; jej kaloryczność już mniej ;)

Składniki na 1 porcję:

* kalafior - ok. 150-200 g
* fasola flażoletka z puszki - ok. 80 g (4 łyżki)
* ser camembert - ok. 40 g
* suszone pomidory z oleju - 2-3 sztuki
* płatki migdałowe - ok. 2,5 łyżki
* przyprawy: czosnek, cząber, bazylia, pieprz czarny

Przygotowanie:

Kalafior gotujemy w niewielkiej ilości wody (można też gotować na parze), tak by pozostał chrupiący. Jak wystygnie, dodajemy fasolkę z puszki, camembert pokrojony w kostkę, suszone pomidory pokrojone na mniejsze kawałki. Doprawiamy i mieszamy. Płatki migdałowe prażymy chwilę na suchej patelni lub w kuchence mikrofalowej. Sałatkę posypujemy płatkami i podajemy.

brak zdjęcia

brak zdjęcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz