poniedziałek, 17 kwietnia 2017

Jajko w sosie serowym z brokułami

Wielkanoc to czas, gdy w wielu domach kultywuje się liczne tradycje kulinarne. Jedną z nich jest nagotowanie gigantycznej ilości jajek, z którymi nie ma później co zrobić ;) Ja ten nadmiar bardzo chętnie przygarnę, zamiast świątecznych mięsiw obiadowych ;) W tym roku przetestowałam kilka wariantów jajecznych poświątecznych obiadów, i zdecydowanie najlepsza jest wersja z sosem serowym.

Składniki na 1 porcję:

* jajko ugotowane na twardo - 2 sztuki
* ziemniaki - 2 średnie lub 3 małe sztuki
* brokuły - ok. 150 g
* serek topiony - 1 trójkącik (ok. 25 g)
* ser pleśniowy - 1 kawałek ok. 30 g
* mąka kukurydziana - 1 płaska łyżeczka
* przyprawy: czosnek, natka pietruszki, koperek, cząber

Przygotowanie:

Zaczynamy od obrania i wstawienia ziemniaków, jak się zagotują, w osobnym garnku gotujemy brokuły. W międzyczasie przygotowujemy sos serowy: w rondelku na małym ogniu rozpuszczamy serek topiony w niewielkiej ilości wody. Dodajemy ser pleśniowy pokrojony w kostkę, cały czas mieszamy. Pleśń z camemberta albo brie nie rozpuści się, więc sos nie będzie idealnie gładki. Można ją odkroić jeśli komuś to przeszkadza; pleśń jednak nadaje fajnego, lekko ostrego posmaku. Stopniowo dodajemy gorącej wody aż do uzyskania odpowiedniej ilości sosu; następnie dodajemy niewielkie ilości mąki kukurydzianej. Cały czas mieszamy i obserwujemy gęstość sosu; jak tylko zacznie gęstnieć, zdejmujemy z ognia. Doprawiamy, mieszamy i odstawiamy na ok. 2 minuty (sos zgęstnieje). W razie potrzeby dodajemy nieco wody lub nieco mąki, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Ugotowane ziemniaki gnieciemy na puree, obok wykładamy brokuły oraz połówki jajek ugotowanych na twardo. Polewamy gorącym sosem i podajemy.

brak zdjęcia

brak zdjęcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz