wtorek, 23 maja 2017

Gulasz sojowy z warzywami i makaronem

Jak już wspominałam kiedyś, po kotlety sojowe sięgam rzadko; zazwyczaj wtedy, kiedy robię obiad typu "sprzątanie lodówki" i potrzebuję jakiś szybki, białkowy wypełniacz. Tym razem wymyśliłam gulasz w stylu niemal tradycyjnym, nawet za bardzo nie eksperymentowałam z przyprawami ;)

Składniki na 1 porcję:

* kotlety sojowe - ok. 3-4 sztuki
* pomidory - pół puszki (lub dwa duże świeże)
* cebula - kilka plasterków
* marchew - 1 mała sztuka
* seler - 1 nieduży kawałek
* pieczarki - 4-5 sztuk
* przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, koperek, natka pietruszki
* olej np. kokosowy - 1 łyżka
* makaron - ok. 70 g suchego

Przygotowanie:

Zaczynamy od pomidorów: jeśli używamy świeże, kroimy drobno i dusimy ok. 10 minut, następnie miksujemy blenderem na gładką masę, odstawiamy na bok. Jeśli używamy z puszki, po prostu miksujemy.
Cebulę kroimy w paseczki, marchew i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wrzucamy do rondelka, podlewamy wodą, dodajemy olej i dusimy. W międzyczasie wstawiamy wodę na makaron i przygotowujemy go zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kotlety sojowe zalewamy wrzątkiem na ok. 5 minut, następnie odcedzamy i kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na cienkie plasterki. Jak warzywa na patelni zaczynają mięknąć, wlewamy sos, wrzucamy pieczarki i kotlety, dokładnie mieszamy, doprawiamy i dusimy kilka-kilkanaście minut, aż sos zacznie gęstnieć a składniki się połączą. Gotowy sos wykładamy na makaron i podajemy.

brak zdjęcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz