środa, 14 czerwca 2017

Chińszczyzna z ryżem i ciecierzycą

Mrożonka "chińska" za całe 2,70 zł, daje niemal nieograniczone możliwości. Przekonuję się o tym za każdym razem, kiedy potrzebuję wykombinować szybki obiad, i to najlepiej od razu na trzy dni. Tym razem do sprawdzonego już połączenia z ciecierzycą, dodałam ryż i kurkumę, sypnęłam też nieco więcej ostrych przypraw. Obiadek zdecydowanie do powtórzenia :)

Składniki na 3 porcje:

* mrożonka "chińska" - 1 paczka (450 g)
* ciecierzyca - 1 puszka (ok. 240 g)
* sos sojowy - 4-5 łyżek
* przyprawy: zioła chińskie, ostra papryka, czosnek, kurkuma, imbir
* olej kokosowy - ok. 3 łyżki
* ryż - 2 torebki (200 g suchego)

Przygotowanie:

Ryż przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Można dodać kurkumę już w trakcie jego gotowania, jednak nie jest to konieczne - ryż przejmie kolor podczas przesmażania go z warzywami. Mrożonkę wrzucamy na głęboką patelnię i rozmrażamy na średnim ogniu; w razie potrzeby dodajemy trochę wody. Dodajemy przyprawę ziołową (to taka fajna mieszanka, do kupienia w jednym z popularnych marketów podczas tygodnia azjatyckiego- czysty skład, same suszone zioła i przyprawy, bez dodatku soli), jak warzywa zmiękną, dodajemy odsączoną ciecierzycę. Mieszamy, doprawiamy i odparowujemy resztę wody. Wyłączamy ogień pod patelnią, przesuwamy warzywa na bok, dodajemy olej, a na niego ugotowany ryż. Dokładnie mieszamy, następnie podsmażamy na małym ogniu przez kilka minut cały czas mieszając.

brak zdjęcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz