piątek, 30 czerwca 2017

Kolorowa sałatka z sosem czosnkowym

Sałatka pełna wspomnień, bo (w różnych wariacjach) królowała na wszystkich imprezach w czasach liceum. Do tego bagietka pokrojona w małe kromeczki, albo jakieś tosty; pasuje zarówno do piwka, jak i mocniejszych trunków ;)

Składniki na ok. 4-5 porcji:

* sałata - mix różnych gatunków, ok. 150 g
* czerwona fasola - 1 puszka (240 g)
* kukurydza - niecała puszka - (ok. 200-250 g)
* papryka czerwona - 1 mała sztuka
* papryka żółta - 1 mała sztuka
* ogórek gruntowy - 2 średnio-duże sztuki
* sos czosnkowy - 5-6 łyżek

Składniki na sos:

* jogurt grecki - 1 kubek ok. 200 g
* można część jogurtu zastąpić majonezem, proporcje dowolne (ja preferuję 4:1)
* czosnek - 2 ząbki
* przyprawy: sól, cząber, oregano, pieprz, szczypta cukru

Przygotowanie:

Sałatę rwiemy na małe kawałki, papryki i ogórka kroimy w kostkę. Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy, ja dodatkowo przepłukuję na sicie pod bieżącą wodą. Wszystkie warzywa łączymy w misce, polewamy sosem i mieszamy. Jest to zdecydowanie jedna z najszybszych i najłatwiejszych sałatek, a już na pewno najbardziej kolorowych ;)

brak zdjęcia

brak zdjęcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz