czwartek, 6 lipca 2017

Curry z pomidorami i pieczarkami

Przyszła mi ochota na ciepłą kolację, najlepiej w orientalnym stylu. Do zużycia miałam dwie marchewki, jakieś resztki cebuli, po krótkich poszukiwaniach w spiżarce znalazł się też mały kartonik mleka kokosowego. Postanowiłam dorzucić jeszcze mrożone pieczarki i solidnie przyprawić; efekt takiej kombinacji przeszedł moje najśmielsze przypuszczenia ;)

Składniki na 2 porcje:

* pomidory - 1 puszka (400g)
* soczewica czerwona - 4 łyżki suchej
* marchew - 2 sztuki
* pieczarki - garść mrożonych plasterków, lub ok. 6-8 świeżych
* cebula - pół małej sztuki
* mleczko kokosowe - 1 mały kartonik (150 ml)
* przyprawy: sos sojowy, curry, czosnek, kolendra, imbir, słodka papryka

Przygotowanie:

Cebulę kroimy drobno, marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wrzucamy na głęboką patelnię, podlewamy wodą i dusimy kilka minut, aż marchew zacznie mięknąć. Pomidory razem z zalewą miksujemy blenderem na gładką masę, soczewicę płuczemy w zimnej wodzie. Wlewamy pomidory na patelnię, dodajemy soczewicę oraz pieczarki pokrojone w plasterki. Dusimy aż soczewica zmięknie a sos zacznie gęstnieć. Dodajemy mleczko kokosowe i przyprawy, dokładnie mieszamy i gotujemy na średnim ogniu, aż danie zgęstnieje i wszystkie składniki się połączą.
Danie jest dość lekkie, ale można łatwo przerobić je na bardziej sycącą wersję obiadową: zwiększyć ilość soczewicy, dodać tłuszcz oraz zaserwować z porcją kaszy lub makaronu.

brak zdjęcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz