piątek, 14 lipca 2017

Klopsiki z łososia

Klopsiki rybne pamiętam jeszcze z czasów przedszkolnych; jadało się rybne paluszki, pulpeciki z dodatkiem marchewki i zielonego groszku, były też kotleciki w kształcie rybek, delfinów itp. Wieki już tego nie jadłam, ale prawda jest też taka, że bardzo ciężko dostać w sklepie tego typu wyroby o dobrym składzie, bez różnych polepszaczy, zagęszczaczy, tłuszczu utwardzonego itp. Przyszła mi ochota na takie rybne klopsiki, ale z surowym mięsem to za dużo roboty, a nawet nie mam maszynki, żeby je zmielić... Na przepis z wykorzystaniem ryby z puszki natknęłam się już dawno temu, ale tam użyty był tuńczyk, a cały przepis wyglądał dość typowo: z dodaniem namoczonej bułki, panierowanie w mące i bułce tartej. Przyszło mi więc kombinować po swojemu ;)

Składniki na 1 porcję:

* łosoś w sosie własnym - 1 puszka (ok. 90 g ryby)
* jajko - ok. 1/3 sztuki
* mąka kukurydziana - ok. 2/3 łyżeczki
* panierka
* masło klarowane - ok. 1,5 łyżeczki
Do podania:
* młode ziemniaki - 4 małe sztuki
* ogórek kiszony - 1 sztuka
* fasolka szparagowa z puszki - ok. 70 g

Przygotowanie:

Klopsiki robi się błyskawicznie, więc zaczynamy od wstawienia ziemniaków. Rybę odsączamy z zalewy; nie odciskamy jej zbyt mocno, bo mięso łososia jest dosyć suche i klopsiki będą się kruszyć. Najlepiej zalewę odlać do miseczki, i w razie czego można trochę dodać z powrotem do ryby. Łososia doprawiamy, dodajemy odrobinę jajka i mąki, zagniatamy widelcem. Masa jest dobra jak tylko idzie z niej formować wilgotne klopsiki. klopsy delikatnie zanurzamy w jajku, następnie w panierce. Odkładamy na kilka minut, żeby panierka dobrze się połączyła (można też nałożyć drugą warstwę). Jak ziemniaki zaczną mięknąć, na niewielkiej patelni rozgrzewamy masło klarowane i na niedużym ogniu smażymy klopsiki. Podajemy z ziemniakami i dowolnym zestawem warzyw, u mnie akurat ogóras kiszony i resztka fasolki szparagowej z puszki. Do rybnych kotlecików bardzo dobrze będzie też pasować surówka na bazie selera, zasmażane buraczki albo klasyczna z kiszonej kapusty.

brak zdjęcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz