wtorek, 4 lipca 2017

Klopsiki z soczewicy z młodymi ziemniaczkami

Odkąd w końcu nauczyłam się robić klopsiki, dość często są w moim menu. Kombinuję z przyprawami, zmieniam dodatki i za każdym razem taki zestaw smakuje inaczej.

Składniki na 1 porcję:

* soczewica czerwona - ok. 3 łyżki suchej
* jajko - ok. 1/3 sztuki
* mąka kukurydziana - ok. pół łyżeczki
* panierka
* przyprawy: sol, czosnek, pieprz ziołowy, ostra papryka, natka pietruszki
* olej kokosowy lub rzepakowy - ok. 1,5 łyżki
Do podania:
* młode ziemniaczki - ok. 4-5 małych sztuk
* fasola szparagowa - 1 duża garść ugotowanej

Przygotowanie:

Soczewicę płuczemy, zalewamy zimną wodą (ok. 3 razy tyle objętości co ziarna) i gotujemy kilka minut aż zmięknie i zacznie się rozpadać. W międzyczasie wstawiamy ziemniaki do gotowania. Soczewicę rozgniatamy widelcem i dodajemy przyprawy. Zostawiamy na chwilę, żeby odparował z niej nadmiar wody, następnie dodajemy trochę mąki kukurydzianej, zagniatamy widelcem i odstawiamy na kilka minut. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodajemy jeszcze trochę mąki. Formujemy klopsiki, delikatnie zanurzamy w jajku, a następnie w panierce. Można nałożyć drugą warstwę panierki, ale trzeba robić to delikatnie. Na niewielkiej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy klopsiki po ok. 2 minuty z każdej strony. Przekładamy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy razem z ziemniakami w mundurkach oraz fasolą. Ja użyłam fasoli mrożonej, która bardzo szybko się gotuje; ze świeżą trwa to chwilę dłużej. Najlepiej ugotować większą ilość i podzielić na kilka posiłków.

brak zdjęcia

brak zdjęcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz